Unde-s mulți puterea crește: cum trag acești mici roboței o mașină de două tone
Imitând comportamentul și abilitățile furnicilor, cercetătorii de Stanford University au demonstrat că nu forța brută poate învinge munții ci coordonarea perfectă.
Numiți uTugs, niște mici roboței dezvoltați de cercetătorii de la Stanford au reuși să facă ceea ce nici măcar furnicile nu visează. Un număr de șase de astfel de mici aparate care nu cântăresc individual mai mult de 100g au reuși să tragă împreună o mașină de aproximativ două tone, o greutate de 20.000 de ori mai mare decât a unuia dintre cei șase roboței.
Lucrând împreună cu o precizie extraordinară, micile aparate au folosit o tehnică numită ”biomimare” (biomimicry). Având o suprafață adezivă care imită pielea de pe picioarele șopârlelor gecko, roboțeii au reușit tragă o greutate enormă în timp ce se puteau detașa extrem de ușor de pe podea atunci când aveau nevoie să avanseze mai departe.
Asemenea furnicilor, micii roboți pot căpăta o forță și mai mare dacă lucrează împreună. Drept urmare, micile aparate pot ajunge să tragă cu o forță de 200N, sau aproape 21 kgf. Cu ajutorul suprafețelor de sub fiecare roboțel, cei șase ”forțoși” pot trage încet dar sigur mașina de touă tone.
Totuși, merită de menționat că testul în sine nu a vizat doar rezultatul impresionant al ”biomimării” dar și eficiența materialului adeziv care imită pielea picioarelor de gecko. Acesta ar putea avea o utilizare mult mai largă decât marețe fapte ale acestor șase mici ”eroi”.